Συνταγές της Γιαγιάς



Υλικά:
(για 8 μεγάλες πλεξούδες)

- 8 αυγά
- 3 κιλά αλεύρι περίπου
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 μικρό σακουλάκι μαχλέπι
- 1 μικρό σακουλάκι κακουλέ
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 700 γραμμάρια ζεστό γάλα
- 125 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο και ζεστό
- μισή κούπα σπορέλαιο ζεστό
- αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το τέλος
- 1 αυγό χτυπημένο για το τέλος

για το προζύμι:

- 1 ποτήρι ζεστό προς χλιαρό νερό
- αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός
- 150 γραμμάρια μαγιά φρέσκια




Εκτέλεση:

- Αρχικά, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά, το νερό και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι και να ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι το μείγμα αμς να γίνει χυλός. Κλείνουμε το καπάκι από το μπολ το σκεπάζουμε με ένα τραπεζομάντηλο και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.



- Όσο περιμένουμε το προζύμι μας να φουσκώσει σε μια λεκάνη βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε στη λεκάνη το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά.


- Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στη λεκάνη σιγά σιγά ενώ, παράλληλα, ανακατεύουμε για να μην μας κόψει το αυγό.


- Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη (στην οποία θα ζυμώσουμε τα τσουρέκια μας) και βάζουμε τα 2 κιλά αλεύρι. Στη μέση κάνουμε μια λακκούβα και εκεί βάζουμε το προζύμι (που θα έχει φουσκώσει όσο πρέπει).



- Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο και το σπορέλαιο. Προσθέτουμε στη μεγάλη λεκάνη το μείγμα με τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε το ζύμωμα με κινήσεις διπλωτές βουτώντας τα χέρια μας στο μείγμα από το βούτυρο και το σπορέλαιο.





- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο-σπορέλαιο όσο ζυμώνουμε. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν έχει απορροφήσει τα υγρά από το λάδι, είναι μαλακή και ελαστική.


- Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με διπλή κουβέρτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα περίπου. Μόλις διπλασιαστεί παίρνουμε λίγο λίγο από τη ζύμη και φτιάχνουμε πλεξούδες μεγάλες ή σαλιγκάρια.



- Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μεγάλα λαδωμένα ταψιά. Αφήνουμε τα τσουρέκια στα ταψιά για 10 λεπτά να φουσκώσουν και κατόπιν βάζουμε αλείφουμε με αυγό και φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι τα πρώτα τσουρέκια που θα ψήσουμε. Θα πρέπει να βάζουμε αυγό και σουσάμι σε κάθε τσουρέκι λίγο πριν τα ψήσουμε.



- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

- Μπορείτε να τα διατηρήσετε φρέσκα αν αφού κρυώσουν καλά τα βάλετε σε σακούλες και μετά στην κατάψυξη για να καταναλωθούν όποτε θέλετε κατά τη διάρκεια του χρόνου.



Αφήστε το σχόλιο σας εδώ