Συνταγές της Γιαγιάς



Υλικά:
(για 22 περίπου κουπάκια)

για τη βάση:

- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού πορτοκαλάδα
- 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

για το σιρόπι:

- 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- 1 και 3/4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 1 φέτα λεμόνι

για την κρέμα:

- 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα 
- 6 ποτήρια νερό
- 10 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

Επιπλέον, θα χρειαστούμε καρύδια ψιλοκομμένα ανακατεμένα με κανέλα για να στολίσουμε το γλυκό μας! Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν βάση τσουρέκι που σας έχει περισσέψει να το σιροπιάσετε και να φτιάξετε την κρέμα από πάνω!!


Εκτέλεση:

- Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και συγκεντρώνουμε τα υλικά μας.

- Αρχικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά για 5' από τη στιγμή του βρασμού και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.


- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Μόλις είναι έτοιμη η μαρέγκα την βάζουμε σε ένα τάπερ και πλένουμε τον κάδο του μίξερ.

- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με το βούτυρο και το μπέικιν πάουντερ.

- Προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους εναλλάξ μαρέγκα και φρυγανιά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

- Συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα μας και προσθέτουμε τα καρύδια, την πορτοκαλάδα και την κανέλα.

- Το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι σφιχτό.

- Αν το μείγμα μας είναι "σαν νερό" προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.

- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 24 εκατοστών και βάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα (περίπου 25 λεπτά).

- Η βάση μας δεν φουσκώνει πολύ θα πρέπει να είναι λεπτή.


- Μόλις βγει η βάση μας από το φούρνο, κάνουμε αρκετές τρύπες στην επιφάνεια με μία οδοντογλυφίδα και τη σιροπιάζουμε όσο είναι ζεστή με το κρύο σιρόπι.



- Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει τελείως (καλό είναι να τη φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ) και στη συνέχεια, κόβουμε με ένα ποτήρι στρόγγυλα κομμάτια που να χωράνε στα κουπάκια μας.


- Βάζουμε τη βάση στα κουπάκια μας και ετοιμάζουμε την κρέμα.


- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε πρώτα το νερό και κατόπιν, το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.

- Βάζουμε την  κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε που και που για να μην μας κολλήσει.

- Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.


- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας που και που για να μην πιάσει κρούστα από πάνω και έπειτα, γεμίζουμε τα μπολάκια μας.

- Στολίζουμε κάθε μπολάκι με ψιλοκομμένο καρύδι ανακατεμένο με κανέλα.

- Βάζουμε στο ψυγείο τα μπολάκια να παγώσουν για 2 ώρες πριν σερβίρουμε.


Αφήστε το σχόλιο σας εδώ