Συνταγές της Γιαγιάς



Υλικά:

- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 κομματάκι μαγιά ή 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 300 γραμμάρια ελιές καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- αλεύρι όσο πάρει (περίπου 800 γραμμάρια)
- λίγο αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη


Εκτέλεση:

- Ανακατεύουμε τη μαγιά μέσα στο νερό.

- Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά σε μια λεκάνη και στάζουμε μέσα το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

- Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά γι' αυτό μπορεί να μην χρειαστούμε όλο το αλεύρι. Όταν αρχίσει και ξεκολλάει από το χέρι μας είναι έτοιμη η ζύμη.

- Προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε καλά για να πάνε παντού στη ζύμη μας.

- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.

- Μόλις ανέβει η ζύμη πλάθουμε το ελαιόψωμο και το τοποθετούμε σε μία λαδωμένη φόρμα για ψωμί.

- Μπορούμε να φτιάξουμε και μικρότερα ελαιόψωμα και να τα ψήσουμε στο φούρνο σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

- Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

- Διατηρείται κλεισμένο σε σακούλα.

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ