Συνταγές της Γιαγιάς



Γιατί να στερηθούμε το καλύτερο συνοδευτικό του καφέ στη νηστεία; Μία πολύ εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο νηστίσιμο κέικ!

Υλικά:

- 1 και 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού όχι πολύ γεμάτο σπορέλαιο
- 1 και 1/4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 3 περίπου φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
- 2 βανίλιες
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- άχνη ζάχαρη και κακάο για το πασπάλισμα

Αν θέλουμε να γίνει σοκολατένιο προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο!


Εκτέλεση:

- Χτυπάμε στο μίξερ το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο.

- Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν και τη σόδα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και συνεχίζουεμ το χτύπημα μέχρι το μείγμα μας να γίνει αφράτο και να μην είναι πολύ νερουλό.

- Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και χτυπάμε με το μίξερ για 1' ακόμη λεπτό.

- Βάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη στρόγγυλη φόρμα για κέικ ή σε 2 μικρές ορθογώνιες φόρμες και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-55 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

- Μετά το πρώτο μισάωρο ελέγχουμε το κέικ με ένα ξυλάκι ή με ένα μαχαίρι για να δούμε αν ψήθηκε από μέσα. Όταν βγαίνει εντελώς στεγνό τότε είναι έτοιμο.

- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε όλην την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη και κακάο αν θέλουμε.


Αφήστε το σχόλιο σας εδώ