Το καθιερωμένο πιάτο για την 25η Μαρτίου..Γιαυτό και προτείνουμε την πιο παραδοσιακή και εύκολη συνταγή που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Υλικά:
- 1 φιλέτο μπακαλιάρου καθαρισμένο και κομμένο σε μερίδες
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
για το κουρκούτι:
- 1 αυγό
- αλεύρι όσο πάρει για να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό
- 1 ποτήρι μπύρα
- 1 μπέικιν πάουντερ
για τη σκορδαλιά:
- 4 με 5 φέτες ψωμί
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ελάχιστο αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο
- λίγο νερό για να ελέγχουμε την πυκνότητα
- προαιρετικά 2 κουταλιές της σούπας καρύδια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
- Πρέπει να ξαλμυρίσουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο μας γιαυτό τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό από την προηγούμενη μέρα το πρωί. Καλό είναι να αλλάξουμε το νερό 2-3 φορές.
- Έπειτα, τον στραγγίζουμε και ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
- Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε τη μπύρα και το μπέικιν. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.
- Αφού τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο τον αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε την σκορδαλιά.
- Για τη σκορδαλιά βάζουμε στο μούλτι τις φέτες ψωμιού κομμένες σε κομμάτια, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά. Έπειτα ελέγχουμε την πυκνότητα και αν είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε λίγο νεράκι και ξαναχτυπάμε.
- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο το μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά μας!
Και Χρόνια μας Πολλά!!