Υλικά:
(για 24 περίπου φορμάκια)
- 500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- 5 αυγά
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 τετράγωνο βιτάμ (250 γραμμάρια) λιωμένο
- 6 κουταλιές της σούπας φρυγανιά
- 1 κούπα άχνη ζάχαρη
- 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
- 3/4 κούπας γλυκά του κουταλιού ψιλοκομμένα
- λίγο σπορέλαιο
- 1 σαντιγί ή λίγη κρέμα γάλακτος χτυπημένη με ζάχαρη άχνη
για το σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 και 1/2 κούπες νερό
- 1 φέτα λεμόνι
Εκτέλεση:
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσουμε με λίγο σπορέλαιο.
- Ανοίγουμε τα φύλλα ένα ένα, αφού τα ξεπαγώσουμε, και τα διπλώνουμε 4 φορές.
- Κόβουμε με ένα ψαλίδι το κάθε διπλωμένο φύλλο σε 3 ίδια κομμάτια και τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε ένα φορμάκι (είτε σιλικόνης είτε μιας χρήσης). Δεν πρέπει να περισσεύει πολύ έξω από το φορμάκι. Αν περισσεύει το διπλώνουμε.
- Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά.
- Προσθέτουμε τη φρυγανιά και το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.
- Τότε η ζύμη μας είναι έτοιμη. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα γλυκά του κουταλιού και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε κάθε φορμάκι μέχρι τη μέση με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά για 5' από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Μόλις είναι έτοιμα τα φορμάκια τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Δεν χρειάζεται πολύ σιρόπι γιαυτό χρησιμοποιούμε μια μικρή κουτάλα.
- Αφού τα σιροπιάσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και κατόπιν, τα ξεφορμάρουμε. Καλό είναι βέβαια να τα ξεφορμάρουμε όταν θα είναι η στιγμή να τα σερβίρουμε.
- Χτυπάμε τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και στολίζουμε τα φορμάκια.
- Διατηρούνται στο ψυγείο!
Καλή επιτυχία!!!