Συνταγές της Γιαγιάς



Υλικά:

- 8 φύλλα κρούστας
- 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
- κανέλα, λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
- 5 αυγά
- 250 γραμμάρια τυρί κρέμα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια

για το σιρόπι:

- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- χυμό από 2 ζουμερά πορτοκάλια
- 1 φέτα λεμόνι



Εκτέλεση:

- Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι! Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό από τα πορτοκάλια. Μόλις αρχίζουν να βράζουν προσθέτουμε τη φέτα από το λεμόνι.

- Αν σχηματιστεί αφρός τον αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κουτάλι. Από τη στιγμή του βρασμού μετράμε 10' και το σιρόπι μας είναι έτοιμο. 

- Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και συνεχίζουμε. Έχουμε ήδη ξεπαγώσει τα φύλλα κρούστας.

- Θα χρειαστούμε για τη βάση 6 φύλλα. Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ σουρώνουμε τα 6 πρώτα φύλλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Έπειτα, πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο γαρύφαλλο.


- Κόβουμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα σε μικρά κομματάκια γιατί θα τα χρειαστούμε παρακάτω.

- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.

- Προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε για ακόμη 1 λεπτό.

- Έπειτα προσθέτουμε τα κομματιασμένα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε για να βραχούν καλά.


- Ρίχνουμε τον χυλό μέσα στο πυρέξ μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά περίπου (μην προθερμάνετε το φούρνο). Ελέγχουμε με ένα ξυλάκι μετά το πρώτο μισάωρο για να δούμε αν έχει ψηθεί!

- Μόλις ψηθεί το γλυκό μας το βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 5' το κόβουμε και το σιροπιάζουμε με το κρύο πλέον σιρόπι.

- Αφήνουμε το γλυκό μέσα στο σιρόπι του να σιροπιαστεί καλά και μόλις κρυώσει εντελώς το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.


Αφήστε το σχόλιο σας εδώ