Συνταγές της Γιαγιάς




Υλικά:

- 1 αυγό
- αλεύρι όσο πάρει για μία μαλακή και αφράτη ζύμη
- 1 και 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

για τη γέμιση:

- 200 γραμμάρια τυρί αγελαδινό
- 200 γραμμάρια μυζήθρα

- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο


Εκτέλεση:

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.

- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι. Μόλις η ζύμη αρχίσει ξεκολλάει από τα χέρια μας και είναι αφράτη και μαλακή τότε είναι και έτοιμη (δεν θέλουμε να είναι ούτε σφιχτή η ζύμη ούτε να είναι υγρή).


- Κάνουμε μπαλίτσες τη ζύμη μας. Σκεπάζουμε τις μπαλίτσες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20-30 λεπτά περίπου.


- Ξεκινάμε να ανοίξουμε την κάθε μπαλίτσα σε φύλλο. Αλευρώνουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία θα δουλέψουμε καθώς επίσης και τον πλάστη.

- Αρχικά αλευρώνουμε την μπαλίτσα και την πατάμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να την κάνουμε επίπεδη.


- Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το φύλλο προσέχοντας να έχουμε το ίδιο πάχος. Αλλάζουμε μεριά το φύλλο και συνεχίζουμε να το ανοίγουμε με τον πλάστη.


- Μόλις το φύλλο μας γίνει λεπτό το περνάμε στον πλάστη και στρίβοντάς το, το χτυπάμε στον πάγκο εργασίας μία από την δεξιά και μία από την αριστερή μεριά.


- Επαναλαμβάνουμε 1-2 φορές ακόμα (το φύλλο δεν θα σχιστεί αν η ζύμη μας έχει γίνει σωστά).

- Αφού ανοίξουμε το φύλλο ρίχνουμε σπορέλαιο πάνω του και το αλείφουμε με ένα πινέλο να πάει παντού.

- Διπλώνουμε τις 2 άκρες του φύλλου μέχρι τη μέση και προσθέτουμε λίγο σπορέλαιο ακόμη.


- Προσθέτουμε τη γέμισή μας στην άκρη του μακρόστενου πλέον φύλλου μας και στη συνέχεια το κλείνουμε σαν μπαστουνάκι.


- Αφού κλείσουμε καλά το μπαστουνάκι στρίβουμε τις δύο άκρες τη μία δεξιόστροφα και την άλλη αριστερόστροφα. Το κόβουμε στη μέση και προσέχουμε να κλείσουμε καλά το σημείο όπου το κόψαμε.


- Τοποθετούμε τα 2 μικρότερα μπαστουνάκια στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

- Ανοίγουμε και τις υπόλοιπες μπαλίτσες κατά τον ίδιο τρόπο και αφού τελειώσουμε προσθέτουμε στο ταψί 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο.

- Χαράζουμε σε κομμάτια το κάθε μπαστουνάκι.

- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ