Συνταγές της Γιαγιάς




Η συνταγή είναι της φίλης Άννας Καρασάββα...Ευχαριστούμε πολύ!!!

Υλικά:

- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή χυμό από 2 πορτοκαλιά
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο-χλιαρό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1/2 κουταλάκι μαστίχα (προαιρετικά)
- 4 και 1/2 φλυτζάνια αλεύρι κατά προτίμηση σκληρό για τσουρέκια(70%)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι

επιπλέον:

- κανέλα
- μαύρη ζάχαρη
- σταφίδες
- καρύδια
- σοκολάτα σε ψηφίδες ή μερέντα



Εκτέλεση:

- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά κ τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. αφήνουμε στην άκρη για 10-15' μέχρι να φουσκώσει.

- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και το αλεύρι (πρώτα τα 4 φλυτζάνια). 

- Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και βάζουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό βούτυρο. βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και όλο το υπόλοιπο βούτυρο.

Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και κουβέρτα και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου μιάμιση με 2 ώρες)

- Αν θέλουμε να φτιάξουμε πλεξούδα, χωρίζουμε τη ζύμη στα 3 και πλάθουμε το τσουρέκι μας. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γεμιστό τσουρέκι, ανοίγουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με κανέλα και μαύρη ζάχαρη. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες ή καρύδια ή ακόμα να αλείψουμε με μερέντα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, χωρίς να την σφίγγουμε ιδιαιτέρα. Κόβουμε με μαχαίρι και αραδιάζουμε σε ένα ταψί βουτυρωμένο με απόσταση μεταξύ τους.

- Αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν άλλη 1 ώρα.

- Αλείφουμε αν θέλουμε με αυγό χτυπημένο και με λίγο γάλα.

- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' για 25-30' μέχρι να ροδίσουν χωρίς να παραψηθούν.

- Διατηρούνται σκεπασμένα με μεμβράνη ή στην κατάψυξη.

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ