Συνταγές της Γιαγιάς



Υλικά:

- 2 ποτήρια σπορέλαιο
- 1 ποτήρι χυμό από φρέσκα ζουμερά πορτοκάλια
- 1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
- 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
- αλεύρι όσο πάρει
- 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό

για το σιρόπι:

- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι μέλι
- 2 ποτήρια νερό

για το πασπάλισμα:

- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
- κανέλα 



Εκτέλεση:

- Ανακατεύουμε αρχικά το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.

- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.

- Αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι και αφήνουμε να απορροφήσει η ζύμη όσο χρειάζεται ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις η ζύμη γίνει αφράτη και τα υλικά έχουν ανακατευτεί καλά δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα μελομακάρονο.

- Αν πλάθεται με ευκολία και δεν καταρρέει τότε η ζύμη μας είναι έτοιμη. Αν δεν πλάθεται τότε θα χρειαστεί κι άλλο αλεύρι.

- Πλάθουμε τα μελομακάρονα μακρόστενα σύμφωνα με το κλασικό σχήμα τους και τα τοποθετούμε σε ταψάκια φούρνου που έχουμε στρώσει σε αυτά λαδόκολλα.

- Λίγο πριν τα ψήσουμε κάνουμε με ένα πιρούνι σχέδια σε κάθε μελομακάρονο.

- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς αρχικά στην χαμηλή σκάλα του φούρνου και μετά από 10 λεπτά τα ανεβάζουμε πιο ψηλά μέχρι να ροδίσουν.

- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα ταψιά μας. Περίπου 3 γίνονται ανάλογα και το πόσο μεγάλα κάνουμε τα μελομακάρονα.

- Μόλις βάλουμε στο φούρνο και το τελευταίο ταψί βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για τα αφήνουμε να βράσουν για 5'. 

- Βγάζουμε και το τελευταίο ταψί από το φούρνο.

- Αφήνουμε πολύ λίγο τα μελομακάρονα να κρυώσουν (να μην είναι κρύα αλλά ούτε και καυτά) και κατόπιν, τα βουτάμε στο σιρόπι τα φέρνουμε μια δυο βόλτες και μετά τα βγάζουμε.

- Απλώνουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλες για να πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα.

- Αυτό ήταν τα μελομακάρονα μας είναι έτοιμα και φέτος...Καλές Γιορτές να έχουμε!!

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ