Υλικά:
- 2 ποτήρια σπορέλαιο
- 1 ποτήρι χυμό από φρέσκα ζουμερά πορτοκάλια
- 1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
- 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
- αλεύρι όσο πάρει
- 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι μέλι
- 2 ποτήρια νερό
για το πασπάλισμα:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
- κανέλα
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε αρχικά το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι και αφήνουμε να απορροφήσει η ζύμη όσο χρειάζεται ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις η ζύμη γίνει αφράτη και τα υλικά έχουν ανακατευτεί καλά δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα μελομακάρονο.
- Αν πλάθεται με ευκολία και δεν καταρρέει τότε η ζύμη μας είναι έτοιμη. Αν δεν πλάθεται τότε θα χρειαστεί κι άλλο αλεύρι.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα μακρόστενα σύμφωνα με το κλασικό σχήμα τους και τα τοποθετούμε σε ταψάκια φούρνου που έχουμε στρώσει σε αυτά λαδόκολλα.
- Λίγο πριν τα ψήσουμε κάνουμε με ένα πιρούνι σχέδια σε κάθε μελομακάρονο.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς αρχικά στην χαμηλή σκάλα του φούρνου και μετά από 10 λεπτά τα ανεβάζουμε πιο ψηλά μέχρι να ροδίσουν.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα ταψιά μας. Περίπου 3 γίνονται ανάλογα και το πόσο μεγάλα κάνουμε τα μελομακάρονα.
- Μόλις βάλουμε στο φούρνο και το τελευταίο ταψί βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για τα αφήνουμε να βράσουν για 5'.
- Βγάζουμε και το τελευταίο ταψί από το φούρνο.
- Αφήνουμε πολύ λίγο τα μελομακάρονα να κρυώσουν (να μην είναι κρύα αλλά ούτε και καυτά) και κατόπιν, τα βουτάμε στο σιρόπι τα φέρνουμε μια δυο βόλτες και μετά τα βγάζουμε.
- Απλώνουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλες για να πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα.
- Αυτό ήταν τα μελομακάρονα μας είναι έτοιμα και φέτος...Καλές Γιορτές να έχουμε!!