Υλικά:
- 250 γραμμάρια φυτίνη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι (1/2 ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο)
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα άσπρα χοντροκομμένα και ψημένα
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κιλό αλεύρι περίπου
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε το βούτυρο και τη φυτίνη είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φυτίνη, το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
- Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα πιο μεγάλο μπολ που θα ζυμώσουμε τη ζύμη για τους κουραμπιέδες.
- Στο φλιτζανάκι που έχουμε το κονιάκ ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κονιάκ με τη σόδα στο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε και το αυγό.
- Στη συνέχεια, αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και να ζυμώνουμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
- Αν η ζύμη είναι λαδερή προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Προσθέτουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα και τα καρύδια και ζυμώνουμε να πάνε παντού.
- Κατόπιν, παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη μας τα πατάμε να ανοίξουν σαν πίτες και με κουπ-ατ σχεδιάκια (αστέρια, καρδιές, μανιτάρια, μισοφέγγαρα, στρόγγυλα) δίνουμε σχήμα στους κουραμπιέδες μας.
- Με την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιήσαμε οι κουραμπιέδες μας βγαίνουν 2 και 1/2 με 3 ταψιά φούρνου.