Συνταγές της Γιαγιάς



Υλικά:

- 250 γραμμάρια φυτίνη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι (1/2 ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο)
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα άσπρα χοντροκομμένα και ψημένα
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κιλό αλεύρι περίπου

Εκτέλεση:

- Λιώνουμε το βούτυρο και τη φυτίνη είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε στο φούρνο μικροκυμάτων.

- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φυτίνη, το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.




- Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα πιο μεγάλο μπολ που θα ζυμώσουμε τη ζύμη για τους κουραμπιέδες.


- Στο φλιτζανάκι που έχουμε το κονιάκ ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κονιάκ με τη σόδα στο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε και το αυγό. 


- Στη συνέχεια, αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και να ζυμώνουμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια μας.


- Αν η ζύμη είναι λαδερή προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

- Προσθέτουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα και τα καρύδια και ζυμώνουμε να πάνε παντού.


- Κατόπιν, παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη μας τα πατάμε να ανοίξουν σαν πίτες και με κουπ-ατ σχεδιάκια (αστέρια, καρδιές, μανιτάρια, μισοφέγγαρα, στρόγγυλα) δίνουμε σχήμα στους κουραμπιέδες μας.


- Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψιά με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να έχουν ψηθεί καλά από κάτω.



- Με την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιήσαμε οι κουραμπιέδες μας βγαίνουν 2 και 1/2 με 3 ταψιά φούρνου.


- Μόλις ψηθούν τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 2 ώρες τουλάχιστον (όσο πιο κρύοι είναι τόσο πιο καλά) και μετά τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.



Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!!

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ