Συνταγές της Γιαγιάς


Υλικά:


Για τη ζύμη μας

- αλεύρι όσο πάρει
- 2 ποτήρια νερό
- 1 φλιτζ. καφέ ξύδι
- 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

- 1/2 κιλό σπανάκι
- αλάτι



Εκτέλεση:

Συγκεντρώνουμε τα υλικά και ετοιμάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

-Κάνουμε 8 μπαλίτσες τη ζύμη μας.

- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

- Για τη γέμιση ζεματίζουμε το σπανάκι σε αλατισμένο νερό και μετά αφού κρυώσει το κόβουμε. 

-Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φύλλο που να είναι αρκετά λεπτό και στρώνουμε τα 4 φύλλα ένα ένα σε ένα στρόγγυλο ταψί.

- Σε κάθε φύλλο που στρώνουμε ρίχνουμε λίγο βούτυρο λιωμένο και λίγο σπορέλαιο.

- Μόλις τελειώσουν τα 4 φύλλα που βάλαμε κάτω ρίχνουμε το σπανάκι και το απλώνουμε να πάει παντού.

- Πάνω από το σπανάκι επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (στρώνουμε ένα ένα και ρίχνουμε λιωμένο βούτυρο και λίγο σπορέλαιο) με τα υπόλοιπα 4 φύλλα που έχουμε.

- Τα κομμάτια που προεξέχουν έξω από το ταψί τα διπλώνουμε μέσα στο ταψί.

- Πάνω από την πίτα ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο και λίγο σπορέλαιο ακόμα την χαράζουμε και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

- Μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο βρέχουμε τα χέρια μας και στάζουμε μερικές σταγόνες νερό πάνω της. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφού κρυώσει λίγο μπορούμε να την κόψουμε.

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ