Υλικά:
- 1 κιλό μεγάλα βερίκοκα
- ασβεστόνερο
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 1/2 κούπες νερό
- 4 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
- Πιέζουμε με ένα χοντρό καρφί από τη μια μεριά και βγάζουμε το κουκούτσι από την άλλη με προσοχή, για να μην χαλάσουμε το φρούτο.
- Καθαρίζουμε τα βερίκοκα από τη φλούδα και τα βάζουμε στο ασβεστόνερο να σταθούν 4 ώρες. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε αρκετές φορές με μπόλικο νερό. Τα στραγγίζουμε και πάλι καλά και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στεγνώσουν.
- Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι για 5'. Ρίχνουμε τα βερίκοκα και το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 20' περίπου ξαφρίζοντας.
- Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν ως την επόμενη μέρα.
- Βάζουμε το γλυκό στα βάζα μας όσο είναι ακόμα ζεστό και το αφήνουμε να κρυώσει αναποδογυρίζοντας τα κλειστά μας βάζα.
- Πιέζουμε με ένα χοντρό καρφί από τη μια μεριά και βγάζουμε το κουκούτσι από την άλλη με προσοχή, για να μην χαλάσουμε το φρούτο.
- Καθαρίζουμε τα βερίκοκα από τη φλούδα και τα βάζουμε στο ασβεστόνερο να σταθούν 4 ώρες. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε αρκετές φορές με μπόλικο νερό. Τα στραγγίζουμε και πάλι καλά και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στεγνώσουν.
- Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι για 5'. Ρίχνουμε τα βερίκοκα και το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 20' περίπου ξαφρίζοντας.
- Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν ως την επόμενη μέρα.
- Βάζουμε το γλυκό στα βάζα μας όσο είναι ακόμα ζεστό και το αφήνουμε να κρυώσει αναποδογυρίζοντας τα κλειστά μας βάζα.