Συνταγές της ΓιαγιάςΥλικά:
(για 60 κομμάτια)

- 10 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια

για το σιρόπι:

- 5 ποτήρια νερό
 - 1 και 1/2 κιλό ζάχαρη
- 100 γραμμάρια γλυκόζη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξινό


Εκτέλεση:

- Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα καθαρίζουμε από την κορυφή και το κάτω μέρος τους.- Με το ειδικό εργαλείο ξύνουμε τα πορτοκάλια και αφαιρούμε την χοντρή φλούδα.


- Έπειτα, καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, κόβουμε μεγάλες λωρίδες και κρατάμε τις φλούδες τους.- Στρίβουμε κάθε κομμάτι φλούδας, σφίγγοντάς το καλά, και περνάμε ένα ένα τα κομμάτια σε κλωστή με μια χοντρή βελόνα.- Σχηματίζουμε δεκάδες και κατόπιν, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα.- Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι ίσα που να σκεπάζει τις φλούδες μας και τις αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.


- Μόλις το νερό γίνει κίτρινο αλλάζουμε το νερό και προσθέτουμε άλλο. Ξαναβράζουμε τις φλούδες και όταν γίνει το νερό κίτρινο πάλι, περιμένουμε 10 λεπτά ακόμα, και έπειτα αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα τρυπητό μπολ.

- Ξεπλένουμε καλά τις φλούδες και έπειτα τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

- Κατόπιν, αφαιρούμε την κλωστή από τις δεκάδες που δημιουργήσαμε.

- Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.


- Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα κομμάτια από τις φλούδες μας. Βράζουμε για μιάμιση ώρα περίπου δοκιμάζουμε και αφήνουμε το γλυκό για ένα βράδυ να δέσει στο σιρόπι του.- Την επόμενη ημέρα, δένουμε ξανά το γλυκό μας προσθέτοντας στην κατσαρόλα τη γλυκόζη και το ξυνό και βράζοντάς το για μισή ώρα ακόμη περίπου.


- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το τοποθετούμε σε βάζα.Συμβουλή:
Δεν πετάμε τίποτα!!
 Με τα ολόκληρα πορτοκάλια μπορούμε να φτιάξουμε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ή να τα λιώσουμε στο μούλτι και να τα κάνουμε μία υπέροχη μαρμελάδα πορτοκάλι!

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ