Υλικά:
- 2 κιλά μήλα φιρίκια ή μικρά αχλάδια αγουρωπά
- 8 κουταλιές χυμό λεμόνι
- 2 κιλά ζάχαρη
- 6 κούπες νερό
- λίγη βανίλια
Εκτέλεση:
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα ή τα αχλάδια. Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και τα δένουμε μέσα σε ένα τούλι.
- Ρίχνουμε τα μήλα ή τα αχλάδια μέσα σε στο νερό και τα βράζουμε για 15'. Στραγγίζουμε καλά. Στο ζουμί διαλύουμε τη ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι για 5' χωρίς να το ανακατέψουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τα μήλα ή τα αχλάδια αφού τα στραγγίσουμε προηγουμένως. Βράζουμε για 15' ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται και τα αφήνουμε να σταθούν στο σιρόπι μέχρι την επόμενη ημέρα.
- Βγάζουμε τα μήλα ή τα αχλάδια με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό μπολ. Ξαναβράζουμε το σιρόπι να δέσει, ρίχνοντας μέσα και όσο στραγγίσει από τα μήλα ή τα αχλάδια ξαφρίζοντας και πάλι.
- Ξαναβάζουμε μέσα τα μήλα ή τα αχλάδια, τη γλυκόζη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το βράσιμο ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι.
- Κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το βάζουμε μέσα σε βάζα.