- 12 αυγά
- 1 κιλό γάλα φρέσκο και 1 κούπα ακόμα
- 1 κιλό ζάχαρη και 1 κούπα ακόμα
- 200 γραμμάρια μαγιά
- 1 βιτάμ
- 1 ποτήρι πορτοκάλι χυμό
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουκαλέπι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουχαλέπι
- αλεύρι όσο πάρει (5 κιλά περίπου) για μία μαλακή ζύμη
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 2 κούπες σπορέλαιο όχι πολύ γεμάτες
- 1 αυγό χτυπημένο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
- φιλέ αμυγδάλου για το στόλισμα
- 1 αυγό χτυπημένο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
- φιλέ αμυγδάλου για το στόλισμα
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις είναι χλιαρό διαλύουμε σε αυτό πολύ καλά τη μισή μαγιά.
- Βάζουμε τη ζάχαρη, και το βιτάμ και τα ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, με λίγο αλάτι μέσα, ρίχνουμε το χυμό
πορτοκαλιού,το μουχαλέπι,το κουκαλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Στο σκεύος που θα ζυμώσουμε τρίβουμε τη μαγιά και την προσθέτουμε όπως επίσης και το
αλάτι. Προσθέτουμε ένα μπρίκι νερό χλιαρό προς το ζεστό και 2
κούπες σπορέλαιο όχι πολύ γεμάτες.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να είναι αφράτη και ελαστική.
- Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να γίνει περίπου διπλάσια.
- Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας μπαστούνια και φτιάχνουμε πλεξούδες (θα χρειαστούμε3 μπαστούνια για κάθε πλεξούδα) ή δίνουμε το σχήμα που θέλουμε να έχει το τσουρέκι μας.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου και κατόπιν, τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία.
- Αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και είμαστε έτοιμοι να τα ψήσουμε.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.
- Αν θέλουμε να κάνουμε λιγότερα τσουρέκια χρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά στη μισή ποσότητα.
Καλή σας επιτυχια και Καλό Πάσχα με υγεία!!