Συνταγές της Γιαγιάς



(στη φωτογραφία το υπέροχο τιραμισού της Λίας)
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:

- 1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 
- 1 φλιτζάνι γάλα ζεστό 
- 3 αυγά 
- 3 κουταλιές κακάο 
- 1 κουταλιά μπέικιν-πάουντερ 
1 βανίλια


Για το σιρόπι:

- 2 φλιτζανάκια του καφέ εσπρέσο ή νες καφέ 
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο 
- 1 και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό βρασμένο 
- 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Για την κρέμα:
- 2 κρόκους αβγών 
- 2 ασπράδια αυγών 
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού κρέμα γάλακτος για γλυκά 
- 1 και 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού του τσαγιού άχνη ζάχαρη 
- 1 και 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού τυρί κρέμα 
- 2 ποτηράκια λικέρ 
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού από το σιρόπι

Για το γαρνίρισμα:
  • - κοσκινισμένο κακάο ή τρίμματα σοκολάτας
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι:
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
- Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο, για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε οριζόντια σε δύο ίσες σε πάχος φέτες.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:- Βράζουμε το νερό και ανακατεύουμε σε αυτό όσο είναι καυτό τον καφέ, τη ζάχαρη και το κακάο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την άχνη ζάχαρη και κατόπιν, προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού από το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά.

- Ενσωματώνουμε μια μια σπάτουλα τη μαρέγκα στην κρέμα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

- Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο όσο χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Κατόπιν, ενσωματώνουμε και την σαντιγί στην κρέμα μας.
- Απλώνουμε τη μία φέτα παντεσπάνι σε μια πιατέλα ή ένα μεγάλο τάπερ. Το σιροπιάζουμε με το σιρόπι που φτιάξαμε και έπειτα, απλώνουμε μία στρώση κρέμας.

- Τοποθετούμε από πάνω την άλλη φέτα παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Αν είναι μπόλικη κρατάμε μερική στην άκρη και φτιάχνουμε ατομικά τιραμισού με πτι-μπερ σε μπολάκια.
- Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά και λίγο πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με το κοσκινισμένο κακάο ή με τρίμματα σοκολάτας.

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ