Υλικά:
- 800 γραμμάρια άσπρο αλεύρι
- 300 γραμμάρια κίτρινο αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 1 λίτρο χλιαρό νερό
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το άσπρο και το κίτρινο αλεύρι σε μια λεκάνη με το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30' περίπου να ξεκουραστεί και να "ανέβει".
- Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο να κάψει σε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Κατόπιν, παίρνουμε με το χέρι μας λίγη ζύμη και την περνάμε ανάμεσα από τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού έτσι ώστε να βγει σαν μπαλάκι.
- Παίρνουμε το μπαλάκι με το κουτάλι, το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
- Τοποθετούμε τα τσιριχτά σε αποροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε όταν κρυώσουν ή όσο είναι ζεστά με μέλι και καρύδια ή σοκολάτα μαύρη ή σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα με ψιλοκομμένα φουντούκια.