Συνταγές της Γιαγιάς


Πολλές μπορεί να είναι οι απορίες μας για ένα πετυχημένο φαγητό ή γλυκό! Γι' αυτό, λοιπόν, σας αποκαλύπτουμε μερικά μυστικά κουζίνας από τη γιαγιά αλλά και όχι μόνο που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη...



1. Για πιο τραγανή κόρα στο σπιτικό μας ψωμάκι, πριν το ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού!

2. Σε κάθε γλυκό ή ζύμη που θέλουμε να φτιάξουμε πριν χρησιμοποιήσουμε το αλεύρι πρέπει να το κοσκινίσουμε πρώτα. Έτσι οτιδήποτε και να φτιάξουμε θα γίνει αφράτο και αν πρόκειται για ζύμη, θα φουσκώσει καλύτερα!!

3. Για να μην μυρίζει το σπίτι όταν τηγανίζουμε ψάρια προσθέτουμε στο τηγάνι ένα κλωναράκι δεντρολίβανο!

4. Για να φύγει η μυρωδιά του κρεμμυδιού από τα χέρια μας αλλά και από το μαχαίρι με το οποίο κόψαμε το κρεμμύδι, τρίβουμε το μαχαίρι με τα χέρια μας κάτω από τρεχούμενο νερό.

5. Αν το κρέας που βράζουμε εξακολουθεί να είναι σκληρό ρίχνουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο.

6. Θέλετε τραγανό το φύλλο στις πίτες που φτιάχνετε; Απλά ραντίστε την πίτα πριν την ψήσετε με μερικές σταγόνες νερό. Κάντε το ίδιο μόλις τη βγάλετε από το φούρνο και σκεπάστε την με μια πετσέτα.

7. Αν έχουν μαλακώσει τα μπισκότα που φτιάξατε ψήστε τα ξανά για λίγο στο φούρνο και θα ξαναγίνουν τραγανά και λαχταριστά. 

8. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ 

- Μεσαία, 130-145 βαθμούς Κελσίου για τηγανιτά που περιέχουν πολύ νερό όπως πατάτες και άλλα λαχανικά. 
- Υψηλή, 155-170 βαθμούς Κελσίου για αλευρώματα ή βουτηρωμένα. 
- Πολύ υψηλή, 175-190 βαθμούς Κελσίου για μικρού μεγέθους ψαρικά, όπως καλαμαράκια, κροκέτες κ.ά. 

9. Δεν βάζουμε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων τα ξύλινα σκεύη τις κουζίνας μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες του πλυντηρίου θα κάνουν το ξύλο να "σκάσει" πιο γρήγορα.

10. Όταν ανοίγουμε μία κονσέρβα και δεν χρησιμοποιήσουμε όλην την ποσότητα, δεν την αφήνουμε ποτέ ανοιχτή στο ψυγείο γιατί θα οξειδωθεί το μέταλλο και θα γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας. Γι' αυτό αδειάζουμε το περιεχόμενο της κονσέρβας σε ένα ταπεράκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.

11. Αν σας χύθηκαν υγρά ή φαγητά όσο ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί βρέξτε τα λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία εκείνα και πλύνετε τα μετά.

12. Αυτοσχέδιο μπεν μαρί! Αν δεν έχουμε το ειδικό σκεύος μπορούμε να βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράζει και να τοποθετήσουμε μέσα μια μικρότερη. Εκεί μπορούμε να λιώσουμε σοκολάτα κουβερτούρα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται μπεν μαρί.

13. Τα όσπρια και τα λαχανικά σκληραίνουν όταν αλατίζονται από την αρχή του μαγειρέματος. Το 
κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν από το μαγείρεμά τους, για να αποκτήσουν 
νοστιμιά αλλά και για να διατηρήσουν πολύ περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Τα μακαρόνια πρέπει να 
βράζουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό, εάν θέλουμε να τα πιάσει το αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για 
τις τηγανιτές πατάτες, αλλά και για τα τηγανιτά αυγά.

14. Για να μην μας κολλήσουν τα μακαρόνια ενώ βράζουν ρίχνουμε μέσα στο νερό που βράζει 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

15. Καλό είναι να μην πλένουμε με κρύο νερό τα μακαρόνια ενώ έχουν βράσει. Απλά να τα σουρώνουμε και μετά να τα ρίχνουμε στη σάλτσα μας ή μέσα στην κατσαρόλα.

16. Για να μην κολλάνε τα ψάρια στη σχάρα κόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση και τρίβουμε με αυτό τη σχάρα πριν ψήσουμε τα ψάρια μας.

17. Για να δούμε αν ψήθηκε το κέικ μας το τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ μας έχει ψηθεί, αν βγαίνει και είναι υγρό τότε το κέικ μας χρειάζεται λίγο ακόμα ψήσιμο.

18. Για να πλένουμε σωστά τα σαλατικά γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και βυθίζουμε εκεί τα σαλατικά μας. Επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία 3 φορές τουλάχιστον και κατόπιν, τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι ή τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας πριν τα βάλουμε στη σαλάτα μας.

19. Για ένα πετυχημένο κέικ:

- Πρέπει το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο
- Να είναι ο φούρνος προθερμασμένος
- Να μην ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον για την πρώτη μισή ώρα καθόλου
- Αφού ψηθεί, να το αφήσουμε για 5΄ να κρυώσει και μετά να το ξεφορμάρουμε.

20. Για να αφαιρέσουμε ευκολότερα τη φλούδα από τις βρασμένες πατάτες, μόλις βράσουν τις ρίχνουμε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό. Το ξεφλούδισμα θα γίνει παιχνιδάκι μετά.

21. Για να φτιάξουμε πουρέ πατάτας πρέπει να λιώσουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές. Έτσι, λιώνουν πιο εύκολα και δεν δημιουργούνται κόμποι.

22. Για να διώξουμε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές από το νεροχύτη μας, ρίχνουμε μέσα κατακάθια από ελληνικό καφέ.

23. Αν μας σβολιάσει η μπεσαμέλ ή η κρέμα ζαχαροπλαστικής, την περνάμε από ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι ώστε να συγκρατηθούν οι σβόλοι ή την χτυπάμε στο μίξερ για 2-3 λεπτά.

24. Αν δούμε στη ζάχαρη άχνη ότι έχουν δημιουργηθεί κομματάκια από την υγρασία, απλά την κοσκινίζουμε και γίνεται όπως πριν.

25. Για να μην μας μουχλιάζουν τα λεμόνια ή τα καρότα ενώ τα διατηρούμε στο ψυγείο απλά τα βγάζουμε από τη σακούλα τους πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.

26. Για να ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα τις ψητές πιπεριές Φλωρίνης τις ζεματίζουμε σε νερό που βράσει για 3-4 λεπτά και μετά τις αφήσουμε να κρυώσουν τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο.

27. Αν κάψατε τη γλώσσα σας από κάτι καυτερό βάλτε λίγη ζάχαρη για να ανακουφιστείτε.

28. Για να βγάλουμε πολύ περισσότερο χυμό από τα λεμόνια ή τα πορτοκάλια απλά πριν τα κόψουμε τα κυλάμε πιέζοντάς τα σε σκληρή και επίπεδη επιφάνεια.

29. Για να μην μας σβολιάσει το γλάσο ή η κρέμα ζαχαροπλαστικής που φτιάχνουμε απλά ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα όλα τα υλικά κρύα. Πρέπει να ανακατέψουμε μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά και μετά να τα βάλουμε στη φωτιά.

30. Για να διατηρηθεί το άσπρο χρώμα των μανιταριών όταν τα σοτάρουμε προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι.

31. Αν θέλουμε λίγο πιο σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

32. Για να δούμε αν ψήθηκε το ψάρι κάνουμε το εξής: ανοίγουμε τη χούφτα μας πάνω από τον ατμό. Αν δεν κολλάει το αφήνουμε κι άλλο να ψηθεί αλλιώς το αποσύρουμε από τη φωτιά.

33. Για πιο νόστιμο και πιο γρήγορο κοκκινιστό κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια πριν το βάλουμε στο φαγητό μας.

34. Μπορούμε τα φτιάξουμε ζάχαρη άχνη απλά χτυπώντας στο μπλέντερ για μερικά λεπτά την κρυσταλλική ζάχαρη που έχουμε στο ντουλάπι μας.

35. Καλό είναι πριν χρησιμοποιήσουμε είτε αυγά είτε βούτυρο για τα γλυκά μας να τα βγάζουμε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου!

36. Για ένα αποτελεσματικό πλύσιμο στο ρύζι το βάζουμε σε ένα ταπεράκι και ρίχνουμε νερό μέσα ενώ με τα δάχτυλά μας ανακατεύουμε. Έτσι, ότι σκουπιδάκι υπάρχει ή τυχόν χαλασμένο ρύζι θα ανέλθει στην επιφάνεια. Ρίχνουμε το νερό προσέχοντας το ρύζι που βρίσκεται στον πάτο από το τάπερ και επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές ακόμα!

36. Για να διατηρήσουμε το πράσινο χρώμα στα βρασμένα λαχανικά μας τα βυθίζουμε σε κρύο νερό αφού τα βράσουμε!

37. Για να μην μυρίζει το σπίτι όταν βράζουμε μπρόκολο ή κουνουπίδι, προσθέτουμε λίγη ψίχα ψωμιού στο νερό που βράζει.

38. Πριν χρησιμοποιήσουμε τα αυγά για οποιαδήποτε παρασκευή θέλουμε να φτιάξουμε τα σπάμε ξεχωριστά ένα ένα σε ένα μπολ! Με αυτόν τρόπο αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να πέσουν τσόφλια μέσα σε αυτό που ετοιμάζουμε αλλά και ελέγχουμε το αυγό αν έχει χαλάσει: αν ο κρόκος διαλυθεί με το που πέσει το αυγό στο μπολ τότε δεν το χρησιμοποιούμε!


Αφήστε το σχόλιο σας εδώ