Συνταγές της Γιαγιάς


Η συνταγή είναι της φίλης Άννας Καρασάββα...Ευχαριστούμε πολύ!!

Υλικά
για το φύλλο:

- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 2 κουταλιές ξύδι

- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

- 1 πρέζα αλάτι

- χλιαρό νερό

επιπλέον:

- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο

- 500 γραμμάρια σουσάμι καθαρισμένο

- 1 κουταλιά κανέλα

- 1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο

- 3 κουταλιές ζάχαρη

- μέλι

- κανέλα

- γαριφαλλο

- σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

- Σε μια λεκάνη βάζουμε το μισό αλεύρι,το αλάτι το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά ίσα για να βραχεί το αλεύρι και να γίνει τρίμμα.

- Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό και ζυμώνουμε με το χέρι.

- Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί επιπλέον μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη ελαστική και βελούδινη.

- Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο.

- Σε ένα τηγάνι βαθύ καβουρντίζουμε το σουσάμι μαζί με τα μυρωδικά.

- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο το αλέθουμε ελαφρά στο μπλέντερ. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη.

- Παίρνουμε κομμάτι από τη ζύμη και την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο σε λεπτό φύλλο. Με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο από το σπορέλαιο.

- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το μείγμα σουσαμιού.

- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό φτάνοντας ως τη μέση.

- Τυλίγουμε άλλο ένα ρολό ξεκινώντας από την άλλη άκρη ώστε να συναντηθούν στη μέση.

- Χωρίζουμε το φύλλο στο σημείο αυτό κι έχουμε έτσι δυο ρολά.

- Τα κόβουμε με μαχαίρι λοξά σαν μπακλαβά.

- Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα μέχρι να τελειώσουμε και με το υπόλοιπο φύλλο.

- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

- Ένας άλλος τρόπος είναι να κόψουμε το φύλλο σε ροδέλες και να τις τυλίξουμε σαν σαλιγκάρι.

- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το σπορέλαιο. Τηγανίζουμε τα τακκάκια μέχρι να πάρουν χρώμα και να ξεροψηθούν.

- Βγάζουμε με σουρωτή κουτάλα.

- Αραδιάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το μέλι το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά.

- Πασπαλίζουμε με κανέλα, γαρύφαλλο και σουσάμι.

Τα τακκάκια είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό ιδανικό για κέρασμα σε χαρές όπως γάμος και αρραβώνας!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ