Η συνταγή είναι της φίλης Άννας Καρασάββα...Ευχαριστούμε πολύ!!
Υλικά
για το φύλλο:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές ξύδι
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- χλιαρό νερό
επιπλέον:
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 500 γραμμάρια σουσάμι καθαρισμένο
- 1 κουταλιά κανέλα
- 1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- μέλι
- κανέλα
- γαριφαλλο
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το μισό αλεύρι,το αλάτι το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά ίσα για να βραχεί το αλεύρι και να γίνει τρίμμα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό και ζυμώνουμε με το χέρι.
- Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί επιπλέον μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη ελαστική και βελούδινη.
- Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο.
- Σε ένα τηγάνι βαθύ καβουρντίζουμε το σουσάμι μαζί με τα μυρωδικά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο το αλέθουμε ελαφρά στο μπλέντερ. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
- Παίρνουμε κομμάτι από τη ζύμη και την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο σε λεπτό φύλλο. Με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο από το σπορέλαιο.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το μείγμα σουσαμιού.
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό φτάνοντας ως τη μέση.
- Τυλίγουμε άλλο ένα ρολό ξεκινώντας από την άλλη άκρη ώστε να συναντηθούν στη μέση.
- Χωρίζουμε το φύλλο στο σημείο αυτό κι έχουμε έτσι δυο ρολά.
- Τα κόβουμε με μαχαίρι λοξά σαν μπακλαβά.
- Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα μέχρι να τελειώσουμε και με το υπόλοιπο φύλλο.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να κόψουμε το φύλλο σε ροδέλες και να τις τυλίξουμε σαν σαλιγκάρι.
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το σπορέλαιο. Τηγανίζουμε τα τακκάκια μέχρι να πάρουν χρώμα και να ξεροψηθούν.
- Βγάζουμε με σουρωτή κουτάλα.
- Αραδιάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το μέλι το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα, γαρύφαλλο και σουσάμι.
Τα τακκάκια είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό ιδανικό για κέρασμα σε χαρές όπως γάμος και αρραβώνας!!!!!