Συνταγές της Γιαγιάς





Η συνταγή είναι της φίλης Άννας Καρασάββα...Ευχαριστούμε πολύ!!

Υλικά:
για το φύλλο:


- αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου μισό κιλό
- ελάχιστο αλάτι
- ένα φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ξύδι
- χλιαρό νερό 1 φλιτζάνι περίπου


για τη γέμιση:

- 4-5 πράσα (κόβουμε ροδέλες μόνο το τρυφερό μέρος)
- αλάτι
- πιπέρι
- δυόσμο
- άνηθο
- 200γρμ φέτα

Εκτέλεση

- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι όχι και το μισό κιλό, αφήνουμε λίγο στην άκρη ,το αλάτι και το ελαιόλαδο. Τρίβουμε με το χέρι μας να απορροφηθεί το λάδι.

- Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό(περίπου ένα φλιτζάνι). Ζυμώνουμε Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια Πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη απαλή σαν βελούδο Απαραίτητη προϋπόθεση το νερό να είναι χλιαρό και όχι κρύο!!!

- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10' πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

- Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τα κομμένα πράσα και τα αλατίζουμε ελαφρά. τα τινάζουμε λίγο να φύγουν τα υγρά Προσθέτουμε το πιπέρι τον άνηθο το δυόσμο και την φέτα την οποία θρυμματίζουμε με το χέρι.
 

- Λαδώνουμε ένα ταψάκι στρόγγυλο μετρίου μεγέθους. Παίρνουμε ένα μπαλάκι από τη ζύμη και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε φύλλο σχετικά λεπτό. Αν θέλουμε να γίνει ακόμα πιο αφράτο το λαδώνουμε ελαφρά, ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο,το βάζουμε από πάνω και ξανά ανοίγουμε.

- Τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψάκι. Καλύπτουμε αφήνοντας ένα μέρος να βγει έξω από το ταψί Αδειάζουμε τη γέμιση Ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο, μικρότερο αυτή τη φορά, ίσα να καλύψουμε τη γέμιση.

 Τοποθετούμε το φύλλο παίρνουμε σιγά σιγά το τμήμα που περισσεύει και το τυλίγουμε προς τα μέσα για να σχηματιστεί κορδόνι γύρω από την πίτα μας. Τρυπάμε την πίτα σε διάφορα σημεία με πιρούνι, ραντίζουμε με νερό, λαδώνουμε καλά και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά(περίπου 1 ώρα).


Σημείωση:

- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα χόρτα στη γέμιση.

- Αν μας μείνει ζύμη μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο και να το γεμίσουμε με φέτα Το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και ψήνουμε στο φούρνο ή στο τηγάνι σε ζεστό λάδι.

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ