Σήμερα την Κόκκινη Πέμπτη η παράδοση μας προστάζει να βάψουμε κόκκινα τα αυγά μας..Η αγαπημένη σας "γιαγιά",λοιπόν, σας προτείνει έναν οικολογικό και παραδοσιακό τρόπο για τη βαφή των αυγών σας..!!
Υλικά:
- 1 και 1/2 κιλό παντζάρια
- 1 φλιτζανάκι του τσαγιού ξύδι
- 50 αυγά
- νερό να σκεπάζει τα αυγά
- νερό να σκεπάζει τα αυγά
- ελαιόλαδο για το γυάλισμα
- βαμβάκι
Εκτέλεση:
- Βγάζουμε τα αυγά που θέλουμε να βάψουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν να τα βάψουμε για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να μην σπάσουν. Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε.
- Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα παντζάρια.
- Βάζουμε μόνο το κάτω μέρος των παντζαριών να βράσουν (αφού τα ψιλοκόψουμε) σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Τα φύλλα τα βράζουμε ξεχωριστά και τα κρατάμε για σαλάτα.
- Μόλις βράσουν και είναι έτοιμα τα παντζάρια, τα αφαιρούμε και σουρώνουμε το ζουμί τους σε μία άλλη κατσαρόλα έτσι ώστε να είναι καθαρό.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξύδι και λίγα ψιλοκομμένα παντζάρια. Πολύ προσεκτικά τοποθετούμε τα αυγά στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο.
- Συνεχίσουμε να προσθέτουμε αυγά μέχρι να μην έχουν πολύ μεγάλα κενά μεταξύ τους.
- Έχουμε τη φωτιά στο χαμηλό για να μην μας σπάσουν τα αυγά κατά τον βρασμό.
- Μόλις αρχίσει ο βρασμός μετράμε 20' και στη συνέχεια τα βγάζουμε ένα ένα με ένα κουτάλι προσεκτικά και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας.
- Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα αυγά προσθέτοντας λίγο ξύδι σε κάθε παρτίδα που βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Για πιο έντονο κόκκινο χρώμα αφήνουμε τα αυγά στο ζουμί που έβρασαν για μία νύχτα.
- Για πιο έντονο κόκκινο χρώμα αφήνουμε τα αυγά στο ζουμί που έβρασαν για μία νύχτα.
- Μόλις βάψουμε όλα τα αυγά τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και στη συνέχεια, παίρνουμε λίγο βαμβάκι εμποτισμένο με λίγο ελαιόλαδο και γυαλίζουμε τα αυγά μας.
- Αφού τα γυαλίσουμε τα αφήνουμε πάλι να στεγνώσουν λίγο και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στις θήκες μας.
Καλή σας επιτυχία...και του χρόνου με υγεία!