Συνταγές της Γιαγιάς




Υλικά:

- 1 κουτί μπισκότα τύπου Digestive ή πτι-μπερ
- 125 γραμμάρια βούτυρο
- 300 γραμμάρια καραμέλα γάλατος ή φτιάχνουμε δική μας καραμέλα
- 3 με 4 μπανάνες ώριμες
- για το τέλος τριμμένο μπισκότο ή κανέλα ή κακάο

για την καραμέλα:

- 2 και 1/2 κούπες ζάχαρη (καλύτερα χρησιμοποιήστε καστανή ζάχαρη)
- 2/3 κούπας νερό
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος

για τη σαντιγί:

- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος για γλυκά
- 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη 


Εκτέλεση:

- Αρχικά, θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι. Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε μέσα στα τριμμένα μπισκότα.


- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα το βούτυρο με τα μπισκότα και στρώνουμε τη βάση μας σε μια πιατέλα χρησιμοποιώντας ένα στρόγγυλο τσέρκι για να έχουμε το σχήμα. Χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι γυρισμένο ανάποδα ή ένα κουτάλι για να στρώσουμε τη βάση μας.


- Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει η βάση μας για 10'.

- Έπειτα, στρώνουμε την καραμέλα αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη πάνω από τη βάση μας, ενώ αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη φτιάχνουμε σπιτική καραμέλα.


για την καραμέλα:

- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για την καραμέλα εκτός από την κρέμα γάλακτος. 

- Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.

- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος ενώ ανακατεύουμε συγχρόνως προσέχοντας να μην καούμε.

- Μόλις δέσει η καραμέλα μας και κρυώσει λίγο την στρώνουμε πάνω από τη βάση με τα μπισκότα μας.

- Τεμαχίζουμε τις μπανάνες και τις στρώνουμε πάνω από την καραμέλα.

- Τέλος, χτυπάμε την ζάχαρη άχνη με την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί και καλύπτουμε τις μπανάνες.


- Φτιάχνουμε ότι σχεδιάκια θέλουμε με ένα πιρούνι και τέλος, πασπαλίζουμε είτε με τριμμένο μπισκότο είτε με κανέλα είτε με κακάο.



- Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 3 ώρες τουλάχιστον πριν να σερβίρουμε.


Αφήστε το σχόλιο σας εδώ