Συνταγές της Γιαγιάς



Υλικά:

Ετοιμάζουμε τη σφολιάτα μας σύμφωνα με τη συνταγή εδώ.

- 300 γραμμάρια γκούντα τριμμένο
- 300 γραμμάρια ζαμπόν
- 3/4 της κούπας σπορέλαιο
- λίγο νεράκι


Εκτέλεση:

- Βγάζουμε τη σφολιάτα μας από την κατάψυξη μία μέρα πριν να φτιάξουμε την πίτα.

- Ετοιμάζουμε το γκούντα και περνάμε από τον τρίφτη το ζαμπόν.


- Ανακατεύουμε καλά το γκούντα και το ζαμπόν και το αφήνουμε στην άκρη.


- Αλείφουμε το ταψί μας με το 1/3 της κούπας σπορέλαιο.


- Παίρνουμε το ένα κομμάτι σφολιάτας το αλευρώνουμε, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και τον πλάστη που θα χρησιμοποιήσουμε και ξεκινάμε να ανοίξουμε το φύλλο.



- Πρώτα πατάμε τη ζύμη με τα χέρια μας. Έπειτα, με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο και κάνουμε κινήσεις μόνο προς τα εμπρός γυρίζοντας κάθε φορά το φύλλο από διαφορετική μεριά για να τετραγωνιστεί.


- Προσέχουμε να είναι επίπεδο το φύλλο μας και να έχει παντού το ίδιο πάχος.


- Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί και με τα χέρια μας το φτιάχνουμε για να καλύψει όλην την επιφάνειά του.


- Ρίχνουμε το γκούντα και το ζαμπόν και το απλώνουμε να πάει παντού.


- Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο προσέχοντας να είναι στο ίδιο μέγεθος με το πρώτο.

- Τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί και κλείνουμε πιέζοντας με τα δάχτυλά μας καλά τις άκρες.


- Ρίχνουμε το υπόλοιπο σπορέλαιο πάνω στην πίτα (1/2 κούπα δηλαδή) και με ένα πινέλο το απλώνουμε να πάει παντού.

- Χρησιμοποιώντας από την ανάποδη μεριά ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με πολύ απαλές κινήσεις (χρησιμοποιούμε το μαχαίρι από την ανάποδη μεριά για να μην τρυπήσουμε κατά λάθος το φύλλο).



- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για 1 ώρα περίπου (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα.

- Μόλις ψηθεί τη βγάζουμε από το φούρνο, στάζουμε μερικές σταγόνες νερό και σκεπάζουμε με μία πετσέτα για να γίνει τραγανό το φύλλο μας.


- Μόλις κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


Αφήστε το σχόλιο σας εδώ