Συνταγές της Γιαγιάς



Οι συνταγές είναι της φίλης Άννας Καρασάββα...Ευχαριστούμε πολύ!!

Υλικά για τη ζύμη:

- 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 φλιτζανάκι κονιάκ
- 1 συσκευασία βούτυρο(τύπου βιτάμ)250 γραμμάρια

για την παστά φλώρα:



- 200 γραμμάρια μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού(κυδωνι-βερικοκο ή αλλο)

για την lemon pie:

για την κρέμα λεμονιού

- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 με 4 γεμάτες κουταλιές κορν φλαουρ ή νισεστέ
- 4 με 5 κουταλιές ζάχαρη
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- ένα φλιτζανάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

για τη ζύμη:

- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη το βούτυρο παγωμένο). ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι να ζεσταθεί το βούτυρο από τη θερμοκρασία του χεριού μας.

 - Συνεχίζουμε ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακία. την χωρίζουμε στα 2.

για την πάστα φλώρα:

- Απλώνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε ένα μακρόστενο πυρέξ. πατάμε με τα δάχτυλα ή χρησιμοποιούμε πλάστη χειρός. βάζουμε το γλυκό ή τη μαρμελάδα.

- Παίρνουμε άλλο ένα μικρότερο κομμάτι ζύμης προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ζυμώνουμε λίγο με τα δάχτυλα και ανοίγουμε μακρόστενο φύλλο με τον πλάστη.  

- Κόβουμε ροδέλες και στολίζουμε σταυρωτά την επιφάνεια της μαρμελάδας.

- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Προσέχουμε να μην την παραψήσουμε και καεί η μαρμελάδα.

για την lemon pie:

- Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά για την κρέμα λεμονιού. 

- Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Θα πήξει αλλά όχι σαν τις συνηθισμένες κρέμες. Στα τοιχώματα της κατσαρόλας θα πήξει σαν ζελέ. Η κρεμά είναι έτοιμη. 

- Αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε τακτικά για να μην κάνει κρούστα.

- Σε ένα πυρέξ απλώνουμε το άλλο κομμάτι ζύμης που έχει μείνει.

- Καλύπτουμε με λαδόκολλα και βάζουμε φασόλια ή ρεβύθια (ως βάρος  για να μη φουσκώσει η ζύμη μας. 

- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει(όπως και η πάστα φλώρα). Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το περιεχόμενο.

- Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού πάνω από την ψημένη ζύμη.

- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά σερβίρουμε.

- Αν δεν καταναλωθεί άμεσα φυλάμε το γλυκό στο ψυγείο γιατί εξαιτίας του ότι δεν έχει καθόλου είναι λίγο ευαίσθητη.


Αφήστε το σχόλιο σας εδώ