Συνταγές της Γιαγιάς



Υλικά:

- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- αλεύρι όσο πάρει
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι σχεδόν σπορέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Εκτέλεση:

- Στύβουμε 2-3 ζουμερά πορτοκάλια και βάζουμε το χυμό τους στο τάπερ που θα ζυμώσουμε τη ζύμη μας. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού καλά. Θα δούμε ότι αφρίζει.


- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε με το χέρι μας με κυκλικές κινήσεις.


- Προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι και παράλληλα ζυμώνουμε. Θα χρειαστούμε τόσο αλεύρι όσο να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια μας και να πλάθεται.



- Στρώνουμε λαδόκολλα σε 3 ταψάκια.

- Παίρνουμε λίγο λίγο από τη ζύμη μας και τη δουλεύουμε λίγο με το χέρι. Τοποθετούμε το κομμάτι ζύμης πάνω στον πάγκο μας και με τα δύο χέρια σαν να είναι πλάστης ανοίγουμε μια λωρίδα πάχους 2 εκατοστού περίπου.


- Πιάνουμε τη λωρίδα και δημιουργούμε πλεξουδάκια όπως στις φωτογραφίες.





- Για πιο εύκολα σχήματα στα κουλουράκια μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ ατ σε σχήμα αστεριού ή καρδιάς.



- Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας στα ταψιά και ξεκινάμε το ψήσιμο στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να ψηθούν καλά από κάτω (αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη μερικά για να έχουν ακόμη πιο υπέροχη γεύση μετά το ψήσιμο).


- Στην  αρχή βάζουμε το ταψί στη χαμηλή σκάλα του φούρνου μας και στη συνέχεια ανεβάζουμε στην ψηλότερη σκάλα.


- Συνεχίζουμε το ψήσιμο και με τα υπόλοιπα ταψιά. Μόλις ψηθούν τοποθετούμε τα κουλουράκια σε πιατέλες για να κρυώσουν και μετά τα αποθηκεύουμε σε κουτιά. Διατηρούνται αρκετές ημέρες.

- Μπορούμε να βουτήξουμε τα κουλουράκια όταν κρυώσουν σε σοκολάτα που θα φτιάξουμε αναμιγνύοντας σοκολάτα γάλακτος, κουβερτούρα και λευκή σοκολάτα προαιρετικά. 


Διευκρίνιση:

Ο χρόνος ψησίματος είναι ακριβής αλλά παρόλα αυτά εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο απλά βλέπουμε αν τα κουλουράκια μας έχουν ψηθεί καλά από κάτω και αν από πάνω έχουν πάρει λίγο χρώμα. Μόλις τα βγάλουμε μπορεί  να είναι μαλακά αλλά όσο κάθονται και τραβάει η ζύμη τόσο θα γίνονται και πιο τραγανά. 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ