Υλικά:
- 6 αυγά
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο μαλακό
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 6 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- 1 μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη για 5' περίπου. Προσθέτουμε το βούτυρο (πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
- Στο μείγμα που έχουμε τους κρόκους ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας μαρέγκα και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το μπέικιν.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και την υπόλοιπη μαρέγκα.
- Χτυπάμε με το μίξερ καλά μέχρι η ζύμη μας να είναι αφράτη (θα είναι και λίγο σφιχτή).
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς) για περίπου μία ώρα.
- Ελέγχουμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι ή μία οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί η βασιλόπιτά μας μόλις πάρει χρώμα.
- Ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει λίγο όχι όταν είναι καυτή.
- Τοποθετούμε τη βασιλόπιτα σε μια πιατέλα και όταν κρυώσει τελείως πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.