Συνταγές της Γιαγιάς




Η συνταγή είναι της φίλης Άννας Καρασάββα...Ευχαριστούμε πολύ!

Υλικά:

- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
- κοπανισμένη μαστίχα 8-10 κομματάκια
- 1 φλιτζανάκι ούζο ή σούμα
- χλιαρό νερό
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- μέλι-κανέλα
- μερέντα-προαιρετικά


Εκτέλεση

- Σε μια μεγάλη λεκάνη ζυμώματος, βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα. Εκεί μέσα βάζουμε τη μαγιά τη μαστίχα τη ζάχαρη την κανέλα.

- Προσθέτουμε και το αλάτι και βρέχουμε το αλεύρι με το ούζο.

-Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό παίρνοντας αλεύρι από έξω προς τα μέσα ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε νερό.

- Η ζύμη πρέπει να κολλάει και να μοιάζει με χυλό.

-Δεν ζυμώνουμε τη ζύμη αλλά στην κυριολεξία τη χτυπάμε με την παλάμη μας για να εγκλωβίσουμε τον αέρα μέσα.

- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα την λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.

-  Όταν είναι έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσουμε την ανακατεύουμε ξανά με κουτάλι για να διαλύσουμε τυχόν φουσκάλες ώστε να μην σκάσουν οι λουκουμάδες κατά το τηγάνισμα.

- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεστάνει καλά. Δοκιμάζουμε ρίχνοντας μια κουταλιά από το μείγμα.

- Όταν ανέβει στην επιφάνεια το λάδι μας είναι έτοιμο. Σε μικρο φλιτζανάκι βάζουμε λίγο λάδι με ένα κουταλάκι.

- Με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού παίρνουμε λίγο από το μείγμα. Με το μικρο κουταλάκι σχηματίζουμε μπαλάκια και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

- Κάθε φορά βουτάμε το κουταλάκι στο λάδι για να κυλάει εύκολα το μείγμα στο καυτό λάδι. προσοχή !! όχι σε νερό γιατί θα καείτε!!!!!!

- Ένας άλλος τρόπος είναι με το ένα χέρι να βουτάμε στο μείγμα, να κλείνουμε την παλάμη και να 'κόβουμε' με το κουταλάκι το μπαλάκι που σχηματίζεται ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα.

- Συνεχίζουμε μέχρι να τηγανιστούν όλοι οι λουκουμάδες μας.

- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι και το ρίχνουμε πάνω στους λουκουμάδες. Πασπαλίζουμε με κανέλα!!!

- Για τους λάτρεις της σοκολάτας ρίχνουμε μερεντα πάνω από τους ζεστούς λουκουμάδες και σερβίρουμε!!!

Καλή επιτυχία και του χρόνου του αγίου Ανδρέα!!!

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ