Υλικά:
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 500 γραμμάρια κληματόφυλλα
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1 και 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 λεμόνι
- 5 με 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- αλάτι
Εκτέλεση:
-Πλένουμε τα κληματόφυλλα και κατόπιν τα ζεματάμε για λίγα λεπτά. Κατόπιν, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε σε αυτό τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι μόλις ιδρώσουν τα κρεμμύδια και κατόπιν, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε σε αυτό τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι μόλις ιδρώσουν τα κρεμμύδια και κατόπιν, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμισή μας.
- Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη γέμιση και γεμίζουμε το κάθε φύλλο. Το κλείνουμε καλά έτσι ώστε να μην μας φύγει η γέμιση στο μαγείρεμα.
-Σε μία κατσαρόλα στρώνουμε κάτω μερικά κληματόφυλλα.
-Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη σειρά
-Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπάζει τα ντολμαδάκια.
-Τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο για να μην μας ανοίξουν.
-Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
http://www.sintagesgiagias.info/2012/11/blog-post_789.html