Συνταγές της Γιαγιάς




Η συνταγή είναι της φίλης Άννας Καρασάββα...Ευχαριστούμε πολύ!!

Υλικά:

- 500 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά) 
- μαστίχα κοπανισμένη (ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας)
- 1/2 φλιτζανάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
- 2 κουταλάκια μπεικιν παουντερ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο περίπου 750 γραμμάρια
- 1 με 1 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ή καρύδια

 επιπλέον:

- 1 και 1/2 πακέτο ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση:

- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε πάρα πολύ καλά ώσπου να ασπρίσει το βούτυρο και να αφρατέψει.

- Θέλει πολύ καλό χτύπημα. Προσθέτουμε τις βανίλιες την κανέλα και τη μαστίχα(κοπανισμένη με λίγο αλεύρι ή ζάχαρη). Ρίχνουμε και το κονιάκ.

- Ανακατεύουμε το μπεικιν με το αλεύρι.  Παίρνουμε κουταλιές κουταλιές και προσθέτουμε στο μείγμα που έχουμε στο μίξερ.

- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια. Συνεχίζουμε αλεύρι και ανακάτεμα. Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε με το χέρι με γάντι.

- Προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα και πλάθεται εύκολα. Δεν πρέπει να γίνει σκληρή ούτε να ζυμωθεί υπερβολικά γιατί οι κουραμπιέδες μας δεν θα γίνουν αφράτοι.

- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια και απλά γυρνάμε τη ζύμη με το χέρι να πάνε παντού.

- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς.

- Παίρνουμε κομμάτι από τη ζύμη το πατάμε στην παλάμη μας και με τη βοήθεια ενός κουπ πατ κόβουμε σε σχέδια της αρεσκείας μας(κατά προτίμηση χριστουγεννιάτικα).

-  Αραδιάζουμε στο ταψί με λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο, αλλά δεν θα απλώσουν.

- Βάζουμε το ταψί στη χαμηλή θέση στο φούρνο  Γεμίζουμε άλλο ένα ταψί και την ώρα που το βάζουμε στο φούρνο  ανεβάζουμε το πρώτο πιο ψηλά και το δεύτερο χαμηλά.

- Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να ψήσουμε όλους τους κουραμπιέδες μας. Δεν πρέπει να τους κάψουμε πολύ, ίσα να πάρουν χρώμα.

- Αφήνουμε τους κουραμπιέδες μας να κρυώσουν καλά πριν τους κάνουμε με την άχνη  Διαφορετικά η ζάχαρη θα μαλακώσει και θα κιτρινίσει.

- Έχουμε ένα ταψί κι εκεί αραδιάζουμε μια στρώση.

- Πασπαλίζουμε την άχνη με σήτα. Βάζουμε άλλη μια στρώση και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο.

- Αν θέλουμε να κολλήσει περισσότερη άχνη τους βουτάμε μέσα σε μπωλ με άχνη.

- Βάζουμε τους κουραμπιέδες μας σε χαρτάκια και είναι έτοιμοι για να τους προσφέρουμε.


Χρόνια Πολλά σε Όλους!!

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ