Συνταγές της Γιαγιάς



Η συνταγή είναι της φίλης Άννας Καρασσάβα...Ευχαριστούμε πολύ!!

Υλικά:

- 1 1/2 ποτήρι σπορέλαιο
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 2 κουταλάκια κανελογαρίφαλο
- 3 κουταλάκια μπεικιν παουντερ
- 5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το σιρόπι:

1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι μέλι
1 ποτήρι νερό
γαρίφαλα ολόκληρα 7-8
χυμό 1/2 λεμονιού


επιπλέον:

- καρυδόψιχα
- κανέλα
- γαρίφαλο

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά τα μυρωδικά και τη ζάχαρη.  Ανακατεύουμε με το χέρι ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη. Έχουμε πάρει το αλεύρι 1 κιλό με το πακέτο .Το ανοίγουμε και προσθέτουμε το μπεικιν. Ανακατεύουμε μέσα στο πακέτο χωρίς να πιάσουμε αλεύρι από πολύ κάτω(δεν θα το χρησιμοποιήσουμε όλο γιαυτό). Σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι στη λεκάνη με τα υγρά. Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο πιρούνι. Δεν θα βάλουμε καθόλου χέρι στη ζύμη!! Θα απορροφήσει μόνη της όσο αλεύρι χρειάζεται. Μόλις νιώσουμε ότι μπορούμε να πλάσουμε ένα κομμάτι ζύμης με το χέρι μας, είναι έτοιμη. Προσοχή μην τη ζυμώσετε καθόλου γιατί τα μελομακάρονα μας θα σφίξουν και δεν θα είναι θριφτα όπως πρέπει!!


Δίνουμε σχήμα μελομακάρονου παίρνοντας κομμάτια από τη ζύμη  Αν θέλουμε πατάμε τη ζύμη στην παλάμη μας και κόβουμε με κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια. Αραδιάζουμε σε ταψί φούρνου. Παίρνουμε το τσιμπιδάκι ή ένα πιρούνι και 'τσιμπάμε' τα μελομακάρονα για να αποκτήσουν το σχέδιο. Αν θέλουμε καθώς τα πλάθουμε τα περνάμε από τον τρίφτη και αποκτούν σχέδιο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 αρχικά χαμηλά. Μετά από 10' ανεβάζουμε πιο ψηλά μέχρι να ροδίσουν.
Όταν ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε το τελευταίο ταψί από το φούρνο βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 8-10'.

Αν θέλουμε τα μελομακάρονα μας να λιώνουν στο στόμα τα σιροπιάζουμε ζεστά μόλις βγουν από το φούρνο σε ζεστό σιρόπι. Αν όμως θέλουμε να παραμείνουν λίγο τραγανά σαν μπισκότα και ελαφρά μελωμένα τα σιροπιάζουμε αφού κρυώσουν λίγο.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε κάθε στρώση με το μείγμα καρυδόψιχας-κανέλας.

Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε ισλί. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης το πατάμε λίγο στην παλάμη μας να πλατύνει και βάζουμε ένα κομμάτι καρύδι. Tο κλείνουμε δίνοντας του σχήμα τριγωνικό. Tο 'κεντάμε' τσιμπώντας το με το ειδικό τσιμπιδάκι. Στη συνέχεια κάνουμε ότι και με τα μελομακάρονα.

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ