Συνταγές της Γιαγιάς




Υλικά:
για την τάρτα

- 1 και 1/2 πακέτα πτι-μπερ
- 200 γραμμάρια μαλακό βούτυρο λιωμένο
- 100 γραμμάρια καρυδόψιχα τριμμένη
- φρουί γλασέ για τη διακόσμηση


για την κρέμα λεμονιού:

- 660 ml γάλα φρέσκο
- 7 κοφτές κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
- χυμός από 1 και 1/2 λεμόνι
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 11 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη 

για τις καραμελωμένες φλούδες λεμονιού:

- λωρίδες από τη φλούδα ενός λεμονιού
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση:

για τη βάση:

-Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα αναμειγνύουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.


- Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα από τα μπισκότα και τα καρύδια.


- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.


- Βάζουμε αλουμινόχαρτο σε μια ταρτιέρα 23 εκατοστών περίπου και στρώνουμε μέσα το μείγμα μας ομοιόμορφα. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 1 ώρα.


Όσο η βάση μας παγώνει ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού:

- Από τα 660 ml γάλα βάζουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού και το κρατάμε στην άκρη.

- Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει.


- Μέσα στο φλιτζάνι με το γάλα διαλύουμε τη σκόνη άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και διαλύουμε τα υλικά με ένα σύρμα.


- Μόλις το γάλα πάρει βράση ρίχνουμε το μείγμα με τη ζάχαρη και τη σκόνη άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε ταυτόχρονα με ένα σύρμα.


- Αφήνουμε την κρέμα μας να βράσει ανακατεύοντας που και που. Μόλις αρχίσει να βράζει έντονα ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει η κρέμα μας.

- Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα μας την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Συναρμολόγηση τάρτας:

- Μετά τη μία ώρα αναμονής βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα την κρέμα.


- Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες τουλάχιστον και έπειτα, την διακοσμούμε.

- Ετοιμάζουμε τις καραμελωμένες φλούδες λεμονιού: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χωρίς να την αφήσουμε να βράσει. 

- Δυναμώνουμε τη φωτιά και χωρίς να ανακατέψουμε το μείγμα το βράζουμε μέχρι να γίνει σκούρο το σιρόπι. Προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού και τις βράζουμε για 5'. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

- Διακοσμούμε την τάρτα μας τις καραμελωμένες φλούδες λεμονιού ή με φρουί γλασέ και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Εναλλακτικός Τρόπος Σερβιρίσματος:

Μπορούμε να διακοσμήσουμε την τάρτα μας και με φλούδες σοκολάτας και φέτες μπανάνας. Απλά κόβουμε ένα κομμάτι και στη συνέχεια τοποθετούμε τη φλούδα από τη σοκολάτα και τις φέτες μπανάνας.


Καλή σας επιτυχία!!!

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ