Συνταγές της Γιαγιάς


Υλικά για 12 μερίδες

Για τη σάλτσα:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1 και 1/2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ματζουράνα
1 και 1/2 κουταλιές σούπας φρέσκο θυμάρι
1 και 1/2 κουταλιές σούπας αλεύρι
1/2 φλιτζάνι φύδι μπαλσάμικο
3 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο

Για τη γαλοπούλα:
200 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρέσκια ματζουράνα
1 μεγάλη γαλοπούλα 5-6 κιλών (καλό είναι να την πάρετε καθαρισμένη από λαιμούς και εντόσθια)
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
4 φλυτζάνια ζωμό πουλερικών
2 κλωνάρια φρέσκια ματζουράνα
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
3 κουταλιές αλεύρι

Εκτέλεση της σάλτσα μας: 

1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
3. Ρίχνουμε τη ματζουράνα, το θυμάρι και το αλεύρι και συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει.

Εκτέλεση της γαλοπούλας μας:

1. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τα μυρωδικά σε ένα μικρό μπωλ.
2. Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα και έξω και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
3. Τη βάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να την προετοιμάσουμε.
4. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι μέσα και έξω.
5. Τρίβουμε το δέρμα της γαλοπούλας με τα δάχτυλά μας ώστε να χαλαρώσει.
6. Αλείφουμε την γαλοπούλα με το μείγμα του βούτυρου με τα μυρωδικά που ετοιμάσαμε στην αρχή, μέσα και έξω.
7. Βάζουμε τριγύρω το κομμένο στα 4 κρεμμύδι.
8. Τοποθετούμε τη σχάρα στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 200 βαθμούς.
9. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμισή μας, στερεώνουμε τα πόδια και τα φτερά της στο επιθυμητό σχήμα.
10. Ψήνουμε τη γαλοπούλα για μία ώρα.
11. Στη συνέχεια σκεπάζουμε τα μπούτια της, το στήθος της και το επάνω μέρος με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 1 ώρα.
12. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζωμό ,τα κλωναράκια των μυρωδικών και το φύλλο δάφνης στο ταψί που έχουμε κάτω από τη σχάρα (στ σκεύος δηλαδή που ψήνουμε στο grill).
13. Συνεχίζουμε να ψήνουμε στους 150 βαθμούς για άλλες 3 ώρες αλέιφοντας κάθε μισή ώρα τη γαλοπούλα με ζωμό.
14. Μόλις είναι έτοιμη την μεταφέρουμε στην πιτάλα που θα την σερβίρουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα.
15. Στραγγίζουμε το ζωμό από το ταψί που ήταν κάτω από τη σχάρα, αφαιρούμε τα λίπη και ρίχνουμε τον στραγγισμένο ζωμό στη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.
16. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντάς την για 15'.
17. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Καλή επιτυχία, καλή σας όρεξη και φυσικά χαρούμενες γιορτές!!

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ